Praktyczne Case Study
Ozonowanie żywności to nowoczesna i skuteczna metoda na szybkie przedłużenie trwałości jedzenia oraz na eliminację z niego wszelkiej chemii, którą niestety żywność jest naszpikowana. Wiele osób zastanawia się, czy warto kupić ozonator do żywności, warto więc zadać sobie na wstępie pytanie, czy ozonowanie jedzenia jest zdrowe? Ogólnie wiadomo, iż warzywa i owoce mogą być potraktowane ozonem, tylko po co właściwie się to robi?
Ozonowanie żywności to coraz powszechniejsza praktyka wśród dystrybutorów żywności, która swoich zwolenników znajduje także poza branżą spożywczą, w wielu gospodarstwach domowych. Proces ten znacząco poprawia trwałość i jakość produktów spożywczych podatnych na szybkie psucie się czy gnicie. Co ważne, ozonowanie mięsa pozwala wyeliminować mikroby, grzyby, pleśń czy inne patogeny, które lubią się rozmnażać na jedzeniu. Jest jednak jeden warunek, proces ozonowania powinien być przeprowadzony według ściśle określonych standardów.
Zdjęcie: ozonowanie warzyw i owoców
W obecnych czasach, o ozonowaniu pomieszczeń wiele mówi się w kontekście odkażania powierzchni biurowych czy też mieszkań, usuwania przykrych zapachów czy odczulania w przypadku alergii. Rzadziej wspomina się, że ozon (O3) również świetnie nadaje się do oczyszczania produktów spożywczych. Ozon likwiduje pestycydy, a zarazem ryzyko wystąpienia alergii na środki stosowane do nawożenia warzyw i owoców. Sam ozon jest naturalnym gazem, który występuje w przyrodzie i w małych stężeniach jest całkowicie bezpieczny dla ludzi, zwierząt oraz produktów spożywczych. Jego wykorzystywanie ma wiele korzyści i może znacząco poprawić jakość życia, higienę domostwa, a także uchronić nas od wielu chorób i zakażeń, usunąć skutecznie bakterie oraz wirusy. O tym, czym w ogóle jest ozon, pisaliśmy w artykule na temat – czy ozonowanie jest skutecznym sposobem dezynfekcji? Czytając ten artykuł, na naszym blogu uzyskasz wyczerpującą odpowiedź na temat dezynfekcji ozonem.
Zdjęcie: ozonosfera, ochronna warstwa na Ziemi
Ogólnie wiadomo, iż ozon jest w pełni bezpieczny dla istot żywych, a jego zastosowanie do odkażenia żywności, ozonowania mięsa, warzyw i owoców nie powinno wiązać się z żadnymi powikłaniami. Decydując się na ozonowanie owoców, nie tylko przedłużamy ich żywotność, ale również możemy wpłynąć na ich smak.
Dotyczy to zwłaszcza warzyw i owoców, których skórka nierzadko ma gorzki lub cierpki smak spowodowany użyciem chemii. Ozon zlikwiduje nieprzyjemny posmak i daje pewność, że spożywane przez nas i naszych bliskich pokarmy są zdrowe. Największą jednak zaletą, jaką niesie ze sobą ozonowanie, to fakt utleniania niepożądanych organizmów bez wystąpienia szkodliwych skutków ubocznych oraz zmiany prawdziwego smaku.
Ozonowanie żywności w domu można wykonać samodzielnie za pomocą niewielkich generatorów ozonu. Ich użycie jest proste i nie wymaga wiele czasu. Posiadanie ozonatora przyczyni się do szybszego i bardziej skutecznego oczyszczania jedzenia z bakterii, pleśni i grzybów, a także z pozostałości pestycydów. To sprawdzony sposób na pozbycie się również antybiotyków oraz powszechnie stosowanych ulepszaczy pożywienia. Najczęściej ozonowanie produktów spożywczych wykonuje się w wodzie.
Wystarczy porcję warzyw, owoców, czy mięsa zanurzyć w misce z wodą. Do generatora ozonu podpinamy specjalną rurkę z dyfuzorem i umieszczamy ją w wodzie. Następnie włączamy ozonator na około kwadrans, a maksymalnie do 30 minut. Po tym czasie można wyłączyć urządzenie i wyjąć jedzenie z wody. Nasze produkty, warzywa i owoce są już odkażone i gotowe do bezpiecznego spożycia. Dzięki zabiegowi ozonowania wielu z nas po przeprowadzeniu oczyszczania ozonem jedzenia poczuje się z pewnością bezpieczniej, a to już dużo w dzisiejszych czasach.
W dobie pandemii coraz więcej osób decyduje się na ozonowanie produktów spożywczych. Domowe ozonatory do żywności, to te o mocy 7 g/h są niedrogie i proste w obsłudze a przy tym wielofunkcyjne. Służą do ozonowania żywności różnego typu, a do tego mogą posłużyć do odkażania elementów wyposażenia mieszkania, czy też odświeżania samochodu. Ozon skutecznie usuwa zapach dymu papierowego oraz zapach spalenizny po pożarze. Tu jednak potrzebna jest dużo większa moc ozonatora. Przemysłowe generatory ozonu mają minimalną moc – 240 g/h.
Zdjęcie: akcesoria BHP do ozonowania pomieszczeń, półmaska ochronna 3M
Skontaktuj się z nami pod adresem biuro@kastelnik.pl lub za pomocą formularza kontaktowego.
Płatności akceptuje First Data Polcard. Za nasze usługi możesz zapłacić kartą kredytową.
Pomóż nam dalej się rozwijać w dobrym kierunku!
Aktualna ocena